0101
IC-7200, LogHX3 a digi
15.03.2019

02010 IC-7200s
Po téměř dva roky trvajících problémech s opravou mojí IC706 MKII došlo na pořízení "nového" rádia. Volbu podstatně ovlivnily články O mé stanici na digimódy a Digitální provoz JT9 na IC-7200 na stránkách Miroslava OK1UFC.

VF DSP a nastavitelné filtry před AVC jsou skutečně vynikající. Např. 23. února 2019 jsem v v půl šesté odpoledne udělal bez problémů v pásmu 80m (PSK31/25W, anténa nízké invertované V) stanice W4PKU a K1MAA (cca 7000km). Nejde tak o to, že jsem je udělal, ale o to, že jsem je vůbec slyšel. Při použití filtru 100Hz bylo RSQ 459, bez filtru sotva 219. Tedy pokud se na pásmu neobjevila nějaká stanice. Potom AVC rádio zavřelo a byl konec. Tady by mi nepomohl ani telegrafní filtr u IC-706MKII, použitý místo SSB filtru.
Minimální šířka filtru je 50Hz. Rozdíl v příjmu bez a při použití filtru je vidět na dalším obrázku. Nahoře a dole je zařazený filtr 100Hz pro signál bpsk31. Uprostřed bez filtru. Markantní je to u velice slabých signálů. Vynikající je tlačítko Align vlevo dole. Při stisku posadí kurzor kmitočtu i s přijímanou frekvencí přesně doprostřed filtru, bez ohledu na jeho šířku. Odpadá tak laborování s laděním a nastavením filtru. Pro filtr si můžeme přednastavit tři šířky podle našich požadavků. Filtry se volí stiskem jednoho tlačítka. Tím ale není při zvoleném filtru omezeno další plynulé zúžení šířky pásma.02010 filtr
Trochu jsem měl obavy z instalace a funkce ovladače. Stala se totiž věc. Po nějaké aktualizaci W7 mi přestaly fungovat převodníky USB/UART Prolific. Objevila se chyba 31 - nejde načíst ovladač. Nepomohla ani odinstalace a nová instalace ovladače. Po čase se objevil stejný problém s převodníky Silicon Labs CP2102. Naštěstí mám na počítači zabudované sériové porty (ona valná většina USB portů je stejně jenom převlečený UART), takže jsem vlastně jenom vyřadil mezičlánek a jelo se dál. Alespoň zmizel bordel v obsazení USB portů.
Podle manuálu jsem odinstaloval ovladač pro CP201x a nainstaloval ovladač pro IC-7200 stažený ze stránek ICOM. Bez problémů se rádio připojilo na LogHX3. Protože ovládání bylo "líné" zvednul jsem nastavení portů na 19200b/s na počítači i na rádiu. Ze zvědavosti jsem do USB portu připojil dříve nefunkční převodník s CP2102. W7 nainstalovaly ovladač a převodník USB/UART začal bez problémů fungovat. Holt programátor dělá co umí a počítač si dělá co chce. Zvuková karta zabudovaná v TRX se objevila jako 3-USB Audio CODEC a ihned šla používat (po nastavení na několika místech v menu TRX).

Protože mám u desktopu dva monitory, jde všechno přehledně nastavit. Na levém monitoru LogHX3, DX cluster W6RK (v současné době OH2AQ) a na pravém monitoru MMVARI, který je do LogHX3 integrovaný.
02010 LogHX3


WSJT-X
02010 LogHX3 JT9

Postupoval jsem při nastavení přesně podle toho, co je uvedené na stránkách OK2PAD v článku Základní nastavení WSJT po lopatě. Jediná odchylka byla v klíčování rádia přes CAT.
  1. WSJT-X jsem zařadil do deníku HX-3 jako externí program. Pro přenášení QSO Z WSJT-X do LogHX-3 musí být zaškrtnuté okénko Use UDP a číselná hodnota (2237) musí souhlasit s nastavením ve WSJT-X --► karta Reporting. Do deníku LogHX3 zapíšeme spojení stiskem tlačítka LOG QSO ve WSJT-X.02010 LogHX3 ext JT9
  2. Ovládání TRX z LogHX3 musíme vypnout zaškrtnutním políčka No Radio v menu RADIO. Tím se uvolní příslušný port a ovládání rádia převezme program WSJT-X. Proto přestane fungovat okno frekvence v LogHX3 a ožije displej ve WSJT-X. Z rozbalovacího menu potom vybíráme zvolené pásmo a nastavený kmitočet.02010 WSJT Log

Musím ale podotknout, že mne tento způsob komunikace nijak nenadchnul, není to můj styl. Raději poslouchám a pokud se objeví něco zajímavého, pokusím se to udělat. U WSJT mám občas pocit, že jsem zbytečný a krátká rutina by komunikaci mezi počítači zvládla rychleji a lépe. Možná, že tomu časem příjdu na chuť. Zatím jsem dost rozpačitý.

Fldigi

02010 FLdigi
LogHX3 v nastavení externích programů má připravenou kartu i pro Fldigi. Vyplníme jí a po zaškrtnutí políček vlevo, dává Fldigi informace deníku a displej deníku ukazuje kmitočet shodně s Fldigi. Také v tomto případě musíme ovládání TRX z LogHX3 vypnout zaškrtnutním políčka No Radio v menu RADIO.
02010 LogHX3 ext FLdigiV FLdigi ovládám rádio přes Hamlib. Nastavení je v dalším obrázku. Oba programy spolu bez problémů spolupracují.
02010 FLdigi RIG


MultiPSK

02010 MultiPSKPoužitá je pouze zvulová karta z TRX. Program, jako dost jiných (MTTY, MMVARI, atd) neumí klíčovat přes CAT. Zhotovil jsem proto jednoduchý přípravek pro klíčování z konektoru ACC. Zmiňuji se o něm jenom proto, že je použité klíčování přes převodník USB/UART, kde je výstup invertovaný proti COM portu a pro zjednodušení jsem použil netradiční BOSFET optočlen PVA1354.
02010 USB sch02010 USB key

Deník LogHX3 mi vyhovuje po všech stránkách. Velice přílemný na obsluhu, volba oken které potřebuji, jednoduché připojení externích programů, bezproblémové ovládání transceiverů a v neposlední řadě menu v češtině. Výborné je i to, že současně při uložení QSO do deníku odešle a uloží data spojení (nejen) na eQSL.cc. Co na závěr? S transceivrem IC-7200 jsem nadmíru spokojený a děkuji Mirkovi OK1UFC za vynikající tip.